Next FM

Rádiós praktikák és szakmai víziók Kenéz Kolossal

today2021.10.10. 232

Background
share close

Nehéz ma már kitűnni – sok munkával, és profi stábbal viszont nem lehetetlen, “alázat, szorgalom és kitartás” kell hozzá – vallja Kenéz Kolos. Csapatunk tagja tavaly, a Next FM indulásának évében nyerte el a DUE (Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) pályázatán az év ifjúsági rádiósa díját. Műsorvezetőnkkel péntek délutánonként találkozhatsz: szakmai terveiről, és a műsorszerkesztés kihívásairól kérdeztük.

Hétről hétre a legjobb formádat hozod a Next FM péntek délutáni sávjában. Hogyan tudod ezt a lelkesedést nagy lángon tartani?

Nem könnyű, de egész egyszerűen már maga a gondolat, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, égve tartja bennem azt a bizonyos lángot. Mindig ott motoszkál a fejemben az, hogy napról napra jobb szeretnék lenni, és ezt az egészet a hallgatóval együtt megélni. Néha csak az őrláng ég, valamikor pedig felrobban minden az energiától. Ez az egész egy nagy szerelem! 🙂

Hogyan készülsz fel a megszólalásaidra? Mennyit rögtönzöl konferálás közben?

Mondhatni, hogy az élet készít fel rájuk. Na jó, azért persze nem dobálózom ilyen nagy dolgokkal, de tényleg arról van szó, hogy ha a hétköznapjaimban látok, tapasztalok valami érdekeset, akkor abból tudok táplálkozni, és sokszor rögtön leírom magamnak jegyzetben (ne akard tudni, hogy néz ki a jegyzet appom). És ugyanez a közösségi oldalakon. Sokszor ott futok bele olyan hírekbe, sztorikba, amikből később egy jó megszólalás születhet. Persze ezeket még ki is kell dolgozni, élvezhetővé kell tenni, szóval sok összetevős ez a dolog. Felkészületlenül természetesen nem a legjobb beülni a mikrofon mögé. Fontos a rögtönzés, de nem minden áron. Az én esetemben ez úgy néz ki, hogy ha le is van írva a szöveg, nem kapaszkodom hozzá foggal-körömmel. Ha valami közben eszembe jut, akkor mondom és igyekszem belevinni saját magam, mert olvasni a Google Fordító is tud.

Jó látni, ahogy a Next FM egyre erősebben teljesít az online hallgatottsági adatokban. Miért válasszon a hallgató egy online rádiót a jól bevált kereskedelmi csatornák helyett?

Egy más közeget talál, egy teljesen más vibe-ot fog tapasztalni. Miközben a nagyoknak többnyire mindenféle kötelezettséget kell teljesíteni, nekünk csak a hallgató van a középpontban, így maximálisan tudunk vele foglalkozni. És ezt szerintem érzik is. A Next FM-nél úgy gondolom, hogy egy iszonyú profi csapat állt össze, így már talán ez is garancia arra, hogy nem fogsz csalódni. Aki pedig nem hiszi, járjon utána! 😉

2020-ban az Év Diákrádiósa lettél a Diák- és Ifjúsági Újságírók éves versenyén. Milyen anyaggal indultál a megmérettetésen?

Több, mint egy éve adtam le izgatottan a pályázatom. Őszinte leszek, 3-4 napig azzal keltem és feküdtem. És mai füllel hallgatva pedig eszméletlen, hogy mennyit változtam ezalatt az alapvetően rövid idő alatt is. Egy 10 perces zenei adás volt, infókkal, hírekkel, telefonálóval, szignálokkal, mindennel együtt.

Hogyan tudod kamatoztatni ezt a sikert a karriered szempontjából?

Ez egy nagy mérföldkő, és ad az embernek egy bizonyos magabiztosságot, megerősítést abban, hogy nem rossz amit csinál. A szakmai fejlődésben viszont talán az tud a legtöbbet segíteni, ha szakemberektől van lehetőségünk tanulni. Nekem ez szerencsére megadatott, igyekszem folyamatosan építeni az ismeretségeket a szakmán belül.

A digitalizáció rohamléptekben forgatja fel a médiafogyasztási szokásainkat. Mikor jöhet el az internetes rádiók ideje?

Szerintem a hagyományos rádiózás egy jó ideig még meghatározóan jelen lesz, de az tény, hogy néhány év múlva már biztos, hogy a netes rádiók is jobban előtérbe kerülnek. Ehhez viszont mind műsorkészítői, mind hallgatói oldalról még sokat kell tanulnunk. Hiszen például hiába könnyebb bizonyos szempontból digitális rádiót üzemeltetni, mégis van egy nehéz része a dolognak. Kitűnni. Hisz már rengeteg műsor közül lehet választani. Egy jól működő adó mögött komoly munka van. És ez a nem mindegy. A hallgatóknak pedig meg kell mutatni, hogy ilyet is lehet az interneten, és hogyan, milyen eszközök segítségével tudják a mindennapokba beépíteni.

Jó tanács a jövő rádiós palántáinak. Szerinted milyen szakmai környezet várja majd őket 5 vagy éppen 10 év múlva?

Alázat, szorgalom, és kitartás. Ezek mindenképp kellenek, bármilyen évet is írunk. Nehéz beszélni a jövőről, hisz napról napra változnak a dolgok és a trendek a világban, így erre nem tudok válaszolni, de az előbb említett alapértékekre szerintem mindig szükség lesz.

Találkozz Kenéz Kolos délutáni műsorával minden pénteken 14.00-tól online a Next FM-en!

Szerző: Tóth Balázs

Rate it

Előző cikkünk

Jó tudni!

Már nem úri luxus: megfizethető a villanyautózás, és egyre elérhetőbb alternatíva

Mennyivel jövünk ki jobban, ha nem benzin, vagy diesel autónk van? Olcsóbb a fenntartás? Mit csinálunk ha időközben lemerül? Melyik a legjobb villanyautó most a piacon? Ezeket a kérdéseket mind feltettük Antalóczy Tibornak, a villanyautosok.hu alapítójának, akinél nagyobb rálátással kevesen vannak most hazánkban az elekromos autózással kapcsolatban. Ha képbe akarod magad rakni ezen a téren, a következő pár perc neked szól! https://hearthis.at/nextfmhu/antaloczytibor/CPG/ Megszólítottuk Szabó Andrást, aki a közösség aktív tagja, […]

today2021.09.30. 53

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%