Közösség

A legutáltabb karácsonyi zenék listája: a tiéd rajta van?

today2021.11.27. 469

Background
share close

Karácsonyi zenék a Spotify listádról, avagy véget nem érő dallamtapadás november közepétől januárig? Igen, beköszöntött az ünnepi slágerek játszási időszaka! Összeállításunkban olyan dalokat válogattunk össze, amiknek hallatán inkább kifordulunk a plázából – mert nem minden dal perdíti táncra a hóembert.

Dallamtapadós karácsonyi zenék, libabőrös testi reakciók

Vannak, akik rajonganak a karácsonyi zenelistákért, mások pedig inkább kikapcsolják a rádiót a Last Christmas hallatán. De mint tudjuk, a szerelem és a háborgás szinte szomszédos érzelmek egymással, ezért simán elképzelhető az is, hogy amikor indulatos lúdbőrözésbe kezdünk egy-egy száncsengővel kísért christmas pop song hallatán, valójában az érzelmi elköteleződésünk egy különös magasságát éljük meg, csak éppen nem tudunk róla. Legyen akárhogy, de a Next FM-en idén csak karácsonykor hallhatsz ünnepi dalokat. Kárpótlásul viszont összeválogattuk azokat a csemegéket, amiket bármennyire is le akarunk vakarni a mentális mp3-lejátszónkról, egyszerűen nem sikerül (és talán valahol nem is akarjuk, hogy sikerüljön). Minden ajánlást egy-egy személyes sztorival, indoklással egészítünk ki.

Juhász Bálint, CEO: TNT – Fehér karácsony

“A PTSD-m random belobban erre a zenére: harmadik osztályban erre adtunk elő egy karácsonyi táncot, és ha 100-szor nem, akkor egyszer sem próbáltuk el. Álmomból felébresztve is kívülről tudom a dalszövegét… A realitásokban mozgat, “Legalább egy napig az ember csakis jót remél” – mert mindenki így indul neki a családi perpatvarnak, mielőtt a: megint csúnya fát hoztál / megbeszéltük, hogy nemveszünksenkineksemmit’ / apád megint sokat ivott / a Tóthék már megint új autóval jöttek – vonatra felülnénk. Ez a nagy sóhaj mondata. És mégis ki akarna ezekre a pillanatokra folyton-folyvást emlékezni, karácsony előtt, repeaten napi háromszor? “A bársonytakaró nekünk a frissen hullót hó” – aham!” – vallott leplezett Dobrády Ákos rajongásáról a rádióvezető.

Kenéz Kolos, műsorvezető: Wham! – Last Christmas

“Eléggé alap dal, és igazából magával a zenével nincs is sok bajom, mert a hangulata jó, csak ez az, ami egy évben elég (lenne) nekem egyszer. És pont ez “utáltatta meg” velem az évek során, hogy november végétől egészen az ünnepekig mindenhonnan ez folyik, és így néha megcsömörlök tőle.”

Kresák Konrád: Frank Sinatra – Let It Snow!

“Frank Sinatra mindenkit megszégyenítő orgánuma itt sem hagyja cserben a zenét. De hát az ismertségnek vannak hátulütői, mégpedig az a hype-vonat, ami naptárszerűen indul be Halloweenkor: humoros lányok jelennek meg a “Nekedben” TikTokon, majd végtelen poéngyáros módjára tudatják barátjukkal (ebben az esetben a világgal), hogy mit kérnek a fa alá. Itt válik a tartalomgyártás folyamata presztízskérdéssé, ugyanis, akinek nincs gyűrű, de legalább egy kicsike kutyuska a kívánságlistáján, az annyit is ér.”

Antalka Iza: Füredi Nikolett – Legyen hó (Jégvarázs OST)

“Magát a filmet többször is megnézném, legyek akárhány éves. Viszont annál a résznél, amikor ezt a dalt énekli Elza, egyszerűen kimegyek a szobából vagy befogom a fülem. Már sajnos nem bírom hallgatni. Szerencsére a rádióknál annyira nem népszerű dal karácsonykor sem.”

Béládi Bogi: Bereczki Zoli, Szinetár Dóra – Ajándék

“Na ez a dal nálam érvágós gyűjteménybe került:D Annyiszor kellett hallgatnom, hogy az már szinte sok! Előttem van az egész klip, meg ez a szótagolás: “csakis ér-ted za-ka-tol”. Anno a rádióban is nagyon sokat tolták, szóval minden évben igyekszem kihagyni ezt a csodát. Szerintem sokan, amikor meghallják, széttrollkodják a dalt.”

Boros Zoli, főszerkesztő: Die Romeros – Felice Navidad

“Nem tudom, hogy létezik-e ennél kellemetlenebb agyon játszott karácsonyi dal. 100% a dallamtapadás esélye. Észre sem veszed, és dúdolod a kocsiban, az utcán, a liftben… még ott is ahol nem szeretnéd. De komolyan… soha nem tanultam spanyolul, de ehhez a förtelemhez nem is kellett.”

Dolezsár Bence karácsonyi dallamai

“Megborítós karácsonyi dalom? A We wish you a merry Christmas valamennyi feldolgozása. Nagyon buta, és a legkevésbé sem őszinte. Szeretem a karácsonyi dalok nagy részét, de ezt rettenetesen utálom.  Felice Navidad hasonló okokból.”

Herold Kornél: Here comes Santa Claus trap remix

“A mindenki által jól ismert angol dalt az évek során rengeteg előadó, együttes dolgozta fel különböző stílusokban. Az alábbi remix 2016-ban jelent meg, és azóta már több mint 19 millióan hallgatták meg. Képzeljétek csak el, hogy a megszokott CD helyett idén karácsonykor megmondod Alexának, hogy tegye be ezt a számot…szerintem nem csak a nagyit botránkoztatná meg.
Ahogy a kommenteket olvasgattam, úgy érzem belül a Gen Z-nek egy nagyon elvetemült trash christmas playlistje lesz, amit csak mi fogunk élvezni, de mi nagyon.”

Komjáti Peti, műsorvezető: Fekete Pákó : Karácsony

“Kevés idegesítőbb dolog van annál, amikor egy viccnek induló zenét a barátok rád erőltetik. Alapból elég könnyen elengednéd a füled mellet, viszont amikor egy 3 órás úton többször hallgatod meg, rájössz, hogy valami itt néha nem stimmel. Különböző fázisokon esik át az agyad mire feleszmélsz,  hogy mi is történik körülötted.

  1. fázis: Vigyorogsz, csupán a tény, hogy ilyen zene létezik, kicsit megmosolyogtat.
  2.  fázis : Megkéred a csapatot, hogy azért mást is hallgassatok.
  3.  fázis: Kicsit kiborulsz, hogy megint ennek kell szólnia!
  4. fázis: Rájössz, hogy a csapatot nem tudod meggyőzni így csendben ülsz, viszont elkezdesz figyelni a szövegre.

Itt jön az érdekes rész:

“Hogy ha nem szólsz hozzám didereg a fülem” / “Ha reggel elmész, reszket a lelkem és fázik a lábam”

Ahogyan a mellékelt lista is mutatja, a Next FM szerkesztői a szívük mélyén mély és elkötelezett rajongói a karácsonyi daloknak – csak próbálják ügyesen leplezni!

Készülj az ünnepi időszakra kedvenc digitális rádiód feel good zenei óráinak aláfestésében. Next FM – Most Te jössz!

Szerző: Tóth Balázs

Rate it

Előző cikkünk

Film

Gucci-ház kritika

Nagy várakozással és előítéletekkel ültem be a Gucci-ház premierre. „Meg tud engem hatni Lady Gaga ’divatos’ szerepe vagy Adam Driver eleganciája?” Már az előzetesből lehetett tudni, itt kő kövön nem marad, elénk rakták a sok jól hangzó nevet, és innentől nyert ügy. A Gucci-ház többet nyújt a díszes szereposztásánál, képes megragadni a figyelmet, elfoglal arra két óra harmincnyolc perces játékidőre, nem tudnék kiválasztani jelenet, esetleg történetszálat, ami nem fontos, így […]

today2021.11.26. 299 6 2

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%