Film

Gucci-ház kritika

today2021.11.26. 303 6

Background
share close

Nagy várakozással és előítéletekkel ültem be a Gucci-ház premierre. „Meg tud engem hatni Lady Gaga ’divatos’ szerepe vagy Adam Driver eleganciája?”

Már az előzetesből lehetett tudni, itt kő kövön nem marad, elénk rakták a sok jól hangzó nevet, és innentől nyert ügy. A Gucci-ház többet nyújt a díszes szereposztásánál, képes megragadni a figyelmet, elfoglal arra két óra harmincnyolc perces játékidőre, nem tudnék kiválasztani jelenet, esetleg történetszálat, ami nem fontos, így kihagyható. Ridley Scott (rendező) elérte azt, hogy könnyedén beleképzelhessük magunkat a családi ügyletekbe csendes szemlélőként.

Volt egy képzetem erről a moziról, azt gondoltam, menni fog végig a fényűzés, illetve az elidegenítés ettől a luxus érától. Tény és való, jobban esett volna öltönyben kisétálni és hanyagolni a villamost, főleg átszállással. Egy oldtimer Mercedesszel hazagurulni elegánsabb lett volna.

Nyilván, mivel igaz történeten alapul, nem lehet akkora játékosságot belevinni, így válik a film nem mindenkinek élvezhetővé esetleg. Egyszerű történetmesélés, sejtelmesség és rejtélyek nélkül, nincs szükség az aktív nézői gondolkodásra és nem kell a „sorok között olvasni”.

A karakterfejlődés teljesen levehető, már-már szájbarágós. Adam Driver karaktere jól hozza, ami szükséges, de a szükségesnél többet nem nyújt, igaz, ez nem is elvárt ebben a kontextusban. Lady Gaga szereplése nagyot megy, nagy könyvbe illően játssza el a golddigger szerepet, el is hiteti, hogy ez bizony jól áll neki. A többiek viszont nem kapnak akkora szerepet, Jared Leto karaktere inkább vicces, mint divatos, így a kacagás sem marad el egyes jeleneteknél. Jeremy Irons éppen, hogy meg-meg jelenik, de nem is kíván többet a történet filmesített változata, Al Pacino pedig jól hozza a dörzsölt üzletember szerepét, bár belőle sem kapunk sokat.

Van, ami igazán feldobja ezt a filmet, ami teljesen egyértelmű, mégpedig a díszlet. Nagyon jól operáltak vele, megszínesíti az sztori hangulatát, ettől lesz a nézőnek is egy ilyen prémium érzete. A divatkedvelőket is kiszolgálja teljes mértékben a film, a ruhák egytől egyig illatoznak a minőségtől és stílustól.

Ami számomra leginkább pozitívum, hogy szerepet kapnak egyéb designer márkák is a filmben, hogy még inkább kapjunk egy képet erről a divatszcénáról. Karl Lagerfeld, a Versace, Ralph Lauren és Tom Ford neve csak emel ezen a prémium érzésen.

Összegezve szerintem a Gucci-ház elmeséli azt a történetet, amire hivatott, de ennyi, nem több. Nem gondolnám, hogy ez lenne az a film, amit a történetért vagy átütő kamerahasználat miatt többször is meg szeretnél nézni, viszont egyszer nézős lazítós esti filmnek tökéletes. Élvezhető a nem divatimádóknak is, de aki a mindennapokban előtérbe helyezi a stílust, annak igazán sokat tud kínálni a szereposztásban is luxust hozó Gucci-ház.

Írta: Kresák Konrád

Szerző: Kresák Konrád

Rate it

Előző cikkünk

Rádiózás

Élmény alapú rádiós foglalkozásokat indítunk általános és középiskolásoknak

A Next FM kiscsoportos foglalkozásain a diákok maguk is kipróbálhatják milyen élmény a mikrofonok mögött beszélgetni, miközben naprakész ismereteket szerezhetnek rádiózásból. A világ számos országában bevált formátum a "student radio", azaz az ifjúsági rádió, amelynek két legfontosabb célja a fiatal diákok kreatív energiáinak magas színvonalú becsatornázása, illetve a rádiós szakma megfelelő mélységű és minőségű utánpótlásának kinevelése. Az iskolarádió hagyománya Magyarországon sem idegen, és a legtöbb oktatási intézmény maga is rendelkezik […]

today2021.11.13. 212

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%