Film

Az örökbeadás – kritika

today2021.12.17. 726 3

Background
share close

Ebben az évben az utolsó befutók között mutatják be Az örökbeadás című filmet, melyről hozzáértők csodaként nyilatkoztak. Kíváncsi vagy mennyire sikerült valóban csodát alkotniuk a készítőknek? Megnéztük, hogy tudd mi vár rád december 23-tól a mozikban. Aggodalomra semmi ok, ez nem az a cikk, amiben spoilereket olvashatsz – Kresák Konrád írása.

A harmincas évei közepén járó egyedülálló apa, John (James Norton) a lehető legtöbbet szeretné a kisfiának nyújtani. Amikor a férfi megtudja, hogy egy betegség miatt csupán néhány hónapja van hátra, kétségbeesett keresésnek indul, hogy új szülőket találjon, és biztosítsa a gyermeke jövőjét az ő halála utáni időkre is. A szívbemarkoló és felemelő alkotásban egy írországi, egyszerű munkás mutat példát sokaknak felelősségtudatból, önzetlenségből és a szeretet erejéből.
Forrás: mozinet

Az örökbeadás (Nowhere special) számos díjat hozott el, köztük a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál díját is, mely nagyon nívós elismerésnek számít a filmes szakmában. De a díjak nem mindig azt jelentik, hogy egy film bárki számára befogadható és élvezhető. Ebben az esetben viszont, véleményem szerint ez az alkotás megérdemelte ezt az elismerést.

Elgondolkodtat és a szívedbe karcol

Az örökbeadás című film 96 perces játékideje nem érződik ilyen rövidnek, kicsit altat, de szerintem erre szükség van, nem lehet egy ilyen komoly témát rövid idő alatt a közönség elé tárni, hogy „tessék itt van”. A film beszippant, belemarkol a szívedbe és azt jó pár napig szorongatja. Addig marcangol, amíg meg nem nézed még egyszer, megérted, és az új sírós filmeddé nem válik. Bár hiba lenne ezt a filmet csak ilyen egyszerű jelzővel bekategorizálni.

Őszinte színészi játék, erőteljes rendezői megoldások

Színészek terén egyáltalán nem lehet senkire panasz, a két főszereplő James Norton (John, az apa) és Daniel Lamont (Michael, a kisfiú) nagyszerű párost alkotnak. A dráma ereje Michael jelenségével erősödik, akinek ’cukisága’ egyszerűen ránk szabadítja az érzelmeket. James Norton minden mozdulatával és megszólalásával érzékelteti helyzetét, de nem megy át erősködő meggyőzésbe. Mégis egy iszonyú erős sajnálatot vált ki a nézőből. Kétségkívül Uberto Pasolini (rendező, forgatókönyvíró) kihasználta az igaz történetben rejlő összes lehetőséget. A rendező egyébként egy újságcikkben olvasott erről az esetről. Később úgy nyilatkozott, hogy amint a cikk végére ért, elsírta magát.

Az örökbeadás filmzenéje a csend nyelvén íródott

A történeten kívül megfigyelhető egy óriási különbség a többi nagyágyú mozitól. A zene. A dallam, ami ezüsttálcán kínálja fel, hogy éppen mit kell érezned, sírj vagy nevess. Na ez hiányzik valamilyen szinten ebből a műből. Eleinte azt gondoltam, hogy ez csak egy hiányérzet, de később belegondolva nem, sőt, egy ilyen mélységű filmtől is elvárható, hogy ne csak a csendjével operáljon. Másrészről pedig éppen a csendhasználatot méltatom, a zene hiányát, ami kizökkent az érzelmi komfortból és a szívedbe csempészi a vákumi ürességet.

A film értékelése

Összefoglalva, ez a film mindent hoz, amit ígér. Megérint, gondolkodásra bír és belemászik a gondolataidba. Tipikusan az a történet, ami bekerülhetne a „Top 10 film, ami megváltoztatja a véleményedet az életről” listába – nos, az enyémre fel is került. Túlzás nélkül állítom, hogy ha szeretnél egy utolsót mozizni idén, ezzel biztosan nem nyúlsz majd mellé.

Keresd Az örökbeadást december 23-tól a legnagyobb hazai mozik kínálatában!

Olvasd el korábbi filmkritikáinkat is!

Szerző: Kresák Konrád

Rate it

Előző cikkünk

Partner

Ajándékozz karácsonyra természetes eleganciát a Planta Divina kézműves műhelytől

Karácsonyi dekorációk, koszorúk és kopogtatók a természetesség jegyében, Budapest szívéből! Bemutatjuk a Planta Divina ünnepi termékeit! Trendi és természetes karácsonyi ajándékok a fenntartható ünnepekért Itt az ideje nagyobb hangsúlyt fektetünk a fenntartható ünneplésre! A karácsony talán a legszebb, és egyben legpazarlóbb ünnepünk, de ennek mostantól nem kell így lennie. Szerencsére sorra nyílnak az olyan vállalkozások Budapesten is, ahol a szezonális kiegészítőket a holnap-tudatosság szellemében tervezik meg, így az ünnepi kopogtatók, […]

today2021.12.15. 330 4

0%