Egyéb kategória

Színpompával, és pompás kajával vár Badacsony: ez a Gasztrohegy!

today2025.10.13.

Background
share close

Itt az ideje lejönni a térképről, és feltenni az előttünk álló időszak térképére a Gasztrohegyet, ami egy különleges vállalás a badacsonyi vendéglátóktól: egy-egy hétvégére tematikus kajaélményt és párosított, olykor extra szortimentet felvonultató italkombinációkat varázsolnak az őszhöz, télhez, és tavaszhoz. Mutatjuk mi várható.

A nyáron kívüli időszakban megszűnnek a dugók az M7-esen, eltűnnek a zsúfolt strandok és mellékutak, helyettük pedig a lelassulás és elrévedés veszi át a szerepet a Balatonnál, kiváltképp Badacsonyban. A helyi vendéglátok évek óta szorgalmazzák a négyévszakos Balatont, és a vállalás továbbra is áll: a hidegebb hónapokban is olyan élményeket tesznek le szó szerint az asztalra, ami felépít bennünk egy teljesen más kapcsolódást a tóhoz, és környezetéhez. Egyedülálló ételeket kínálnak, amiért érdemes ideutazni, pláne, hogy egymást is ajánlják és egy igazi felfedezőtúrát csomagolnak programba, ahol a környezettel és a hegy adottságaival is megismerkedünk.

Kihangsúlyozottan kóstolóadagok ezek, de őszintén, aki nem egy útszéli csárda félasztal méretű rántott húsára van ráállva, bőven kellemesen eltelhet ebből is. A szuper gasztro-felfedező túrát kiváló vulkanikus, vagy a hegyhez kapcsolódó váltakozó talajok boraival kínálják, de van külön desszertező és koktélozó is a partnerek között, így az egész brigád megtalálja a számításait. Nem bullshit: ezen az eseményen a vendéglátók ténylegesen vendéglátók, így jobban megismerhetjük őket, történeteiket, valódi arcukat. Ilyenkor ők is megállnak, pihennek és figyelnek – neked is ezt ajánljuk!

Az évad első Gasztrohegy hétvégéjén az ősz ízei és színei kerülnek terítékre, rögtön a résztvevők listájával együtt:

  • Hableány: Kacsamell szarvasgombás lepényen, sólet, fürjtojás, vörösboros cékla
  • Laposa birtok: Sült sütőtök, ricotta ravioli, zsályás vaj, dió crumble
  • Tilia Borvendéglő: Szarvas pite, friss saláta, áfonya + 1 pohár Kurucvér
  • Bonvino Borbár: Tépett szarvas nyakas karaj brick tésztában, vargánya hab, mogyoró
  • Borbarátok: Vörösboros vaddisznó ragu, erdei gombák, sós túrófánk
  • Nefelejcs: Sous vide szarvasnyak, vadaskrém, szegfűgombába forgatott zsemlegombóc, tejföl kaviár + 1 dl Pinot Noir Siller
  • Folly Arborétum és Borászat: Szarvasgombás hajdinarizottó, vaddisznógerinc + 1 dl Boróka vörös
  • Pláne Badacsony: Borok a színek mögött
  • La Téne Desszertműhely: Gesztenye hétvége: gesztenyés tiramisu, gesztenyepüré + 1 meglepetés
  • Istvándy Borműhely: Kéknyelű kóstoló, különböző évjáratokkal
  • Hinta Badacsony: 3 új őszi koktél, Quiche (sütőtökös-sonkás/ fetás-spenótos), Muffinok (almás-sütőtökös/gesztenyés)
  • Mede by Adam Mede: Májashurka, savanyúkáposzta velouté, körte

Amire benevezhetsz az idei évadban:

  • Október 18-19. Gasztrohegy – Színes Badacsony – Badacsony őszi színei és ízei – Az erdő alapanyagai, vadak gombák
  • November 29-30. Gasztrohegy – Legyen vörös! – Vörös húsok és alapanyagok, vörösborok, vulkán ihlette forró, csípős szószok…
  • Február 14-15. Gasztrohegy – Valentin nap
  • Április 11-12. Gasztrohegy – Tüzes Badacsony! – Tűz, BBQ, füst és smoker, lávakő, grill
  • Május 9-10. Gasztrohegy – Tapasok éjszakája – Gasztrohegy évad záró éjszakába nyúlóan

Még több itt: https://www.facebook.com/gasztrohegybadacsony

Szerző: Juhász Bálint

Rate it

Előző cikkünk

Hasznos

Ősszel visszatér a Rendezvény ReStart Konferencia: új lendület, friss tudás, erősebb kapcsolatok

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) október 2-án rendezi meg az idei év második Rendezvény ReStart Konferenciáját, amely a hazai rendezvény- és eseményipar kiemelt szakmai találkozópontja. A tavaszi kiadás után először szerveznek őszre is ReStartot, és ezentúl évi kétszer vitatja meg a rendezvényszakma a legaktuálisabb trendeket, tanulmányokat, és építik tovább a szakmai kapcsolatokat.  Miért érdemes ott lenni? Ahogy megszoktuk, beszélgetések és előadások keretében hallgathatunk majd esettanulmányokat, tapasztalatcserét, amik a szakembereket […]

today2025.09.14.

0%