Jó tudni!

Elektromos zongora vagy digitális zongora? Ez a különbség!

today2022.11.24. 498 1

Background
share close

Az akusztikus zongora esetében kalapácsok ütik meg a húrokat, amik ennek hatására rezgésbe jönnek és végül hangot adnak ki. Az akusztikus hangszerek ilyen módon keltenek hangot. Például hegedűnél a vonó rezegteti meg a húrokat, míg gitárnál többnyire a pengető. A digitális technológia azonban a zeneipar területére is betoppant, és mint ilyen, számos új fejlesztést, megoldást kínál a sokoldalú zenei alkotások megszületéséhez.

Mi a digitális működésmód alapja?

A digitális zongora nem rendelkezik kalapácsokkal, húrokkal, illetve mechanikus  mozgóalkatrészekkel. De akkor hogy is van ez az egész? Miként lehetséges, hogy a hallható hang mégis lenyűgözően élethű? Úgy valósulhat meg mindez, hogy a digitális típusok az akusztikus zongorák által rögzített hangot játsszák le.

Leegyszerűsítve a folyamatot: profi minőségű mikrofonokkal felveszik az akusztikus zongora hangját, azaz a mintavételezés során megszülető hangok válnak a digitális rendszerek „tudásbázisának alapköveivé”. Amikor az egyik billentyű leütésre kerül, akkor a hangszórókon keresztül felcsendül az a hang, amit egy akusztikus variáció produkálna.

Hogy jönnek ide a szintetizátorok?

Ezen a ponton szoktak sokan megkeveredni, mondván hogy akkor az elektromos zongora is a digitális zongorák családjába tartozik, de nem, ez téves elképzelés! Hogy mi a különbség? A szintetizátor mechanikával rendelkező típusok 61, 76 vagy 88 billentyű hangterjedelműek. Ezzel szemben a digitális alternatívák 88 billentyűvel büszkélkednek, hasonlóan a hagyományos, akusztikus verziókhoz. Vagyis a szintetizátor nagyszerű szórakozást kínál, ugyanakkor abszolút nem alkalmas a digitális fajta helyettesítésére.

De akkor miért digitális, miért nem akusztikus?

Több okból is kitűnő választás a digitális variáns. A hangerő lehalkítható, sőt fejhallgató használata is megoldható, ami kétségtelenül remek tulajdonság. Az akusztikus típus hangolása évente elengedhetetlen, ezzel szemben digitális társa nem használ mechanikus alkatrészeket, amik elállítódhatnának, így a karbantartás díja teljesen megspórolható.

Szerző: admin

Rate it

Előző cikkünk

Jó tudni!

Jubileumok és különleges koncertek: ők a 32. Művészetek Völgye első fellépői

2023. július 21. és 30. között a 32. Művészetek Völgyében több jubileumot is ünnepelhetünk, de izgalmas, csak a fesztivál kedvéért született koncertekre is számíthatunk. A fesztivál egy kedves karácsonyi videóban jelentette be jövő évi első fellépőit, amelyben fontos szerepet kap a Völgy totemállata, egy csiga is. Idén sokak kedvence, a Quimby visszatér Kapolcsra: a 32 éves zenekar jövőre csak pár fellépést vállal, ezek közt szerepel a Művészetek Völgye is, ahova […]

today2022.11.22. 157 2

0%